Cerca al bloc

27 de gener del 2012

La Rifa del porc

La Rifa del porc és una tonada que al segle XIX acompanyava la venda de bitllets per la rifa d’un porc en benefici de l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, que estava al carrer de Carme. L’arranjament de Calaix Desastre.

Recollida per Joan Tomàs. Fonts: Amades, 1932, 117; Amades, 1982, 497.

L’any 1115, l’antiga orde dels frares antonians va fundar una leproseria, l’Hospital de Sant Llàtzer, que estava molt a la vora del Portal de Sant Antoni. Al 1728 la leproseria i els dos frares antonians que quedaven es van traslladar a l’Hospital de la Santa Creu, i l’edifici se’l quedaren els Escolapis.

Portal de Sant Antoni al 1869. Font: Escola Pia de Catalunya, 2010.
(cliqueu per a veure'l més gran)

Al 1802 amb motiu de recollir diners per l’Hospital, Carles IV donà llicència per fer la “Rifa de los cerdos de San Antón”. Cap al mes de setembre es compraven tres porquets, que fins al dia de Sant Antoni o el de dijous gras, anaven pels carrers menjant els que els veïns els donaven, acompanyats d’un encarregat que venia bitllets de loteria per la seva rifa.

Font: Salmerón, 2011.

Els dies de mercat i els festius els acompanyava un sac de gemecs i/o un flabiol i tamborí.

Dibuix de Manuel  Moliné .Fonts: Amades, 1932, il. IV, p. 113; Almerich, 1944, 16; Amades, 1982, 496.
(cliqueu per a veure'l més gran)
Dibuix de Tomàs Padró. Amades, 1932, il. IV, p. 113; Amades, 1982, 494.
(cliqueu per a veure'l més gran)
Sembla ser que la darrera rifa es va fer al 1882.

Potser ara té més sentit la dita Voltar més que els porcs de Sant Antoni, o les seves variants Donar més voltes que els garrins de Sant Antoni o Pegar més voltes que el porquet de Sant Antoni (Alt Maestrat).
 
Nota: les dates potser no són exactes perquè les fonts consultades no coincideixen.

Jordi Quintana
Fonts:

2 comentaris:

  1. Al llibre de Francesc Curet i Lola Anglada, Visions Barcelonines III. La vida humanitària, 1983, en edició facsímil d’Altafulla, o en l’edició original de Dalmau i Jover, 1954, hi ha força informació sobre l’Hospital entre els segles XVIII i XIX, i fins i tot de les rifes.

    ResponElimina
  2. He trobat el bloc buscant informació de la Rifa del Porc. Desde ja seguidora! i amb el vostre permís he inclòs un enllaç al vostre bloc desde aquesta entrada:

    http://lamevabarcelona.com/lafesta/

    Gràcies!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...