Cerca al bloc

25 de maig del 2011

L'edifici monobloc, 1968

Vista de l'edifici monobloc integrat en l'entorn de
l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
A mitjans de la dècada dels 1960, la Molt Il·lustre Administració (MIA) es va veure en la necessitat de pal·liar la manca d'espai de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau projectant un nou edifici als terrenys de l'Hospital. El 1966, el Dr. Carles Soler Durall, llavors el director general, va encarregar un avantprojecte als arquitectes Guillem Giràldez Dàvila, Pere López Íñigo i Xavier Subias Fages. Aquest avantprojecte inicial preveia un gran edifici, o edifici monobloc, que s'emplaçaria al nord dels pavellons modernistes de malalts, entre aquests i l'espai que ocupa actualment el nou Hospital de Sant Pau, i pel qual caldria enderrocar, entre d'altres, el Pavelló Central.

Aquesta avantprojecte acabà cristal·litzant en un edifici la maqueta del qual finalment es presentà a la MIA el 18 d'abril del 1968. Consistia en la seva versió definitiva en un sistema de dos blocs assistencials que s'aixecaven 12 pisos per sobre d'un conjunt d'atris rectangulars de poca alçada encaixats entre ells a diferents nivells adaptant-se a l'orografia del terreny, que presumiblement haurien albergat els serveis de consultes externes. Se li projectà una estructura de formigó armat amb panells ceràmics de trencadís blanc.


L'edifici no va passar del projecte, però fou un dels antecedents més directes del nou Hospital de Sant Pau. Clicant la imatge de sobre podreu explorar el model des de tots els angles, i fer-vos una idea del seu emplaçament i dimensions.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...