Cerca al bloc

22 d’abril de 2016

Publicació del llibre
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Imatges que fan història

La portada del llibre
(cliqueu per a veure-ho més gran)
Coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi, ja ha sortit a la venda el llibre Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Imatges que fan història. Editat per la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, tant la selecció de les imatges com els textos que les acompanyen han anat a càrrec dels autors d'aquest bloc, Pilar Salmerón i Miquel Terreu.

L'obra recull unes 150 fotografies històriques procedents de diversos arxius i particulars de tot Barcelona –entre els quals l'Arxiu Històric del propi Hospital–, que permeten resseguir la trajectòria d'aquesta institució entre 1880 i 1980. Des del funcionament de l'antic Hospital de la Santa Creu, al Raval barceloní de finals del segle XIX, fins a la gran modernització de la medicina i de l'Hospital que tingué lloc especialment cap a les dècades dels 60 i els 70.

Els 100 anys que abasta aquest conjunt de fotografies s'articulen en sis grans etapes, tot seguint la trajectòria de l'Hospital. Algunes se succeeixen, d'altres se solapen parcialment: el final de l'antic Hospital, la construcció de Sant Pau, l'habilitació en paral·lel a la continuació de les obres, el dia a dia fins a la Guerra Civil, la postguerra, i l'onada modernitzadora. No s'ha pretès fer una simple cronologia, sinó que en ocasions s'ha preferit no seguir un ordre temporal estricte per tal de poder contextualitzar millor les fotografies, sempre acompanyades d'un text explicatiu.

Interior del llibre
(cliqueu)

Creiem sincerament que aquest llibre pot ser una obra imprescindible si voleu conèixer, i veure, la història d'aquest trosset de Barcelona que ha estat i és l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

7 comentaris:

 1. Una magnífica edició, Pilar. Si a banda de Sant Jordi en feu cap presentació, ja ens ho faràs saber.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Enric.
   De moment no es té prevista cap presentació, però si es fa alguna cosa, ho farem saber.
   Una abraçada,

   Elimina
 2. L'enhorabona pel llibre!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Maria.
   Tu millor que ningú, saps el que ha costat.
   Una abraçada,

   Elimina
  2. m'agradaria tenir-ne un exemplar, com es pot adquirir?

   Elimina
  3. Hola, Carme. Un plaer saber de tu de nou!
   Que nosaltres sapiguem, el llibre està a la venda a la botiga del Recinte Modernista de Sant Pau (entrada lliure des del carrer). També es pot encarregar a qualsevol llibreria LAIE.
   A veure si el trobes, i esperem que t'agradi!
   Salutacions,

   Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...