Cerca al bloc

25 de maig del 2011

El Pavelló de l'Administració

Secció transversal del Pavelló de l'Administració,
plànol original de Lluís Domènech i Montaner.
Lluís Domènech i Montaner va dissenyar el Pavelló de l'Administració per a albergar les dependències administratives de l'hospital-jardí que projectà, com fou l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Va ser el primer pavelló en construir-se, i les obres s'allargaren cinc anys, entre el 1905 i el 1910. Concebut com la porta d'entrada principal al recinte hospitalari, com a tal se'l dotà d'una magnificència que es deixa veure en la seva estructura tant com en la seva profusa decoració.

L'edifici està constituït per un cos central, d'on destaca especialment la torre del rellotge que el corona, flanquejat per dues ales laterals que abracen l'espai d'accés on es situa l'escalinata. Pel que fa a la decoració, cal destacar les escultures d'Eusebi Arnau a les cantonades dels cossos laterals i a l'escut de l'hospital que presideix l'entrada; els relleus de Pau Gargallo als contraforts i als pisos superiors del cos central; i els mosaics d'Història de l'Hospital obra de Francesc Labarta i Mario Maragliano resseguint el pis inferior dels cossos extrems, així com el treball de forja del tancament exterior.

Creu que coronava la garita a la
dreta de l'entrada, dibuix original
de Lluís Domènech i Montaner.
Com la resta de pavellons, al llarg del segle XX ha patit moltes modificacions, començant pels estralls causats durant la Guerra Civil, que va deixar per exemple una de les garites de guàrdia que flanquegen la reixa d'entrada sense la creu de pedra que la coronava. Amb tot, les modificacions més importants foren força posteriors, motivades per un aprofitament de l'espai més funcional. Aquestes actuacions, que buscaven augmentar els espais disponibles, comportaren la obertura de noves finestres, la intercalació de pisos entre els existents, i en general una modificació molt important dels espais interiors, que es deixa veure també a l'exterior.

Des de fa uns anys, s'està treballant en la recuperació de l'aspecte originari dels pavellons de l'Hospital, entre els quals també s'hi compta el de l'Administració. Els fons de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau contenen documentació que resulta indispensable per a fer-se una idea de l'aspecte original del Pavelló. L'Arxiu compta, per exemple, tant amb els plànols del projecte original com amb els plànols d'obra de Domènech i Montaner. Però més enllà d'això, moltes imatges del fons fotogràfic realitzades durant la seva construcció o poc després també són valuoses com a testimoni gràfic.


Aquestes fonts de primeríssima mà ens han permès reconstruir l'aspecte original del Pavelló de l'Administració en el model que us presentem, i que podeu contemplar des de tots els angles clicant la imatge de sobre.


Vegeu també:
La creu de tanca
La Sala d'Actes
La Biblioteca Mèdica
L'Arxiu i Secretaria
El rellotge de la torre
Les virtuts teologals de Gargallo i d'Arnau
Les escultures de les comunitats religioses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...