La tanca d'accés a l'Hospital des del Pavelló de l'Administració, en una fotografia dels anys 1920. |
Alçat de la garita amb la creu. Dibuix de Domènech i Montaner. (cliqueu per a veure-ho més gran) |
Aquestes portes estan flanquejades per dos grans pilars coronats amb enormes esferes de pedra, sobre les quals trobem les representacions escultòriques que donen nom als Hospitals. A l’esquerra, sota un templet de tres columnes coronat per una cúpula revestida de mosaic per Mario Maragliano, la imatge de Sant Pau amb l’espasa i els evangelis, obra d'Eusebi Arnau. A la dreta, una columna helicoïdal estava rematada amb una preciosa creu obra de Pau Gargallo. Aquests pilars, pensats alhora com a garita pels guardes, compten amb una obertura de ventilació decorada amb la lletra G esculpida en pedra.
La Creu de Gargallo
El disseny que féu Domènech per a la creu era molt diferent del que finalment va executar Gargallo. L’arquitecte va dissenyar una creu decorada en baix relleu amb el tetramorf dels quatre evangelistes: l'àguila de Sant Joan al braç superior, el bou de Sant Lluc al de l'esquerra, el lleó de Sant Marc al de la dreta, i l'àngel de Sant Mateu a la base, tots ells a cos complet; Domènech no féu cap disseny per a la cara posterior.
Primer disseny de Domènech per a la creu (esquerra) i decoració definitiva (dreta). (cliqueu) |
Pressupost manuscrit de Gargallo per a la creu. (cliqueu) |
El 26 de juliol de 1936, poc després d'esclatar la Guerra Civil, l'Hospital passà a ser administrat per la Generalitat i es convertí en Hospital General de Catalunya. El 18 de maig de 1937, el Consell Administratiu de l'Hospital General decidí retirar la creu de la tanca d'entrada i substituir-la per un altre símbol: una escultura amb forma de flama. El cert és que no se sap què va passar exactament amb la creu de Gargallo. Alguns han cregut que no va ser destruïda i que es va preservar soterrant-la prop del lloc on s'alçava. És per aquest motiu que, a finals de la dècada dels 1990, es va fer una recerca a la plaça d'entrada a l'Hospital, davant del Pavelló de l'Administració, tot i que sense resultats. El més probable es que la creu fos enderrocada i es destruís en caure; no era un bon moment per als senyals religiosos.
La flama que coronà el pinacle entre 1937 i 1995, un cop retirada. |
La nova creu
Col·locació de la nova creu. (cliqueu) |
Voldria ser romàntica i pensar que algun dia, en algun racó d'aquest Hospital o d'un magatzem oblidat, apareixerà aquella meravella que va presidir durant tan poc temps la façana principal, acompanyant Sant Pau en al·lusió al nom complet de l'Hospital: de la Santa Creu i Sant Pau.
(cliqueu) |
M'ha agradat molt arribar aquí des del lloc web institucional, per fi aquest blog està on li correspon i, d'alguna manera, es reconeix el que esteu fent per la difusió del patrimoni que tant estimem tots.
ResponEliminaEnhorabona... i tant de bo aparegui la creu... jo no hi confio massa, però...
Gràcies Francesca,
EliminaAquest humil blog és un homenatge a totes aquelles persones que estimem el Sant Pau de sempre. D’aquells que tenien la il•lusió de venir cada dia a treballar, i que al marxar estimaven una pedra mes. El dels passadissos, el dels jardins, el dels companys que van estar entre nosaltres i ja no hi són. Aquell que malgrat tot no ens podran treure del cor.
Una abraçada,
Pilar,
ResponEliminaEl bloc és magnific, i et felicito pel rigor expositiu, les formes del llenguatge, i el sentiment, i desitjo que no el perdis mai.
A mi també m'agradaria trovar l'antiga creu, i fer realitat aquella llegenda que diu que algú la va treure i la va amargar per a evitar-ne la profanació en temps de revoltes i de guerra.
Una abraçada.
j. corbella i duch
Gràcies Josep,
EliminaEl bloc està pensat per aquells que estimem Sant Pau, com tu, com jo i com tantes i tantes persones que hi han estat o hi han treballat.
Felicitats pel blog! molt interessant!
ResponEliminaQuina llàstima no haver conservat l'entrada amb la flama! és part de la història de l'Hospital.
Com és que la creu que s'ha fet és la meitat de gran? I qui ha estat l'autor?
Moltes gràcies per si pots respondre'm!
Una abraçada
Albert Garcia
Benvolgut Albert,
EliminaLa creu la van tallar els picapedrers tallistes Ferran Regas i David Quintela. No em preguntis per què és més petita, no en tinc ni idea. El meu parer es que no volien que tingués més protagonisme que l'original. Gargallo era molt Gargallo, i aquesta creu...
Pel que fa a la flama, et puc dir que encara es conserva, i està ben guardada, no pateixis. Potser algun dia la tornarem a veure.
Gràcies per les teves paraules.
Una abraçada,