Cerca al bloc

18 de juliol del 2011

El Pavelló de la Mare de Déu del Carme

Edificat en la primera fase de construcció de l'Hospital de Sant Pau (1902-1912, es troba entre el de la Puríssima i el de la Mercè, davant del de Sant Leopold, del que és simètric. El pavelló del Carme és el segon pavelló de cirurgia de l'ala oest (II-O en el projecte original), i segueix el disseny d'un pis i una sala de Domènech i Montaner, amb una sala d'infermeria i una planta soterrada. Originalment, es va concebre com a pavelló femení de medicina general.

Mare de Déu del Carme coronant
l'entrada al pavelló. La construcció
de darrere és un afegit posterior.
Planol d'obra original de la façana principal del pavelló II-O
del recinte dels Hospitals de la anta Creu i de Sant Pau.

Com passa amb la resta, es distingeix dels altres pavellons d'infermeria pels motius de les cobertes i la cúpula de la rotonda. Aquesta darrera, a més, pren una forma molt característica, amb 11 nervadures radials arrencant del centre a un nivell superior que la resta de la coberta. Pel que fa a la decoració escultòrica, destaquen les imatges de la Mare de Déu del Carme al portal principal, i de Santa Teresa a l'entrada posterior, d'Eusebi Arnau.


A banda de les reestructuracions internes, al llarg del segle XX s'han fet algunes actuacions que han canviat l'aparença externa del pavelló, com ara l'afegit el 1945 d'una remunta al cos posterior o l'aixecament del nivell de la coberta al cos anterior. Aquí presentem un model del seu aspecte original, que podeu veure clicant-ne la imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...