Cerca al bloc

1 de novembre de 2013

Els pavellons d'un pis i tres sales

Pavelló d'un pis i tres sales en el seu disseny preliminar, tal i com apareix en una
perspectiva general del projecte de Domènech i Montaner.
(cliqueu per a veure'l més gran)

Al seu projecte original de ciutat hospitalària, Lluís Domènech i Montaner va preveure l'existència de quatre pavellons per a allotjar malalts de tifus. D'aquests quatre pavellons, tres (els dos masculins i un dels femenins) presentaven una estructura de planta baixa i semisoterrani, amb tres sales de malalts aïllades entre si. El quart, el més occidental de tots, s'hagué de projectar més petit que la resta per a encabir-lo dins les dimensions del terreny.

En dimensions i estructura general, aquests pavellons eren molt similars a la resta de pavellons d'infermeria: Cos anterior amb la façana principal, flanquejada per una rotonda coronada d'una cúpula i la torre d'aigües; cos central cobert a dues aigües per a allotjar els malalts; i un cos posterior per a les sales d'aïllamenet, escales i altres dependències.

Dins el recinte, es situaven al nord dels pavellons de sífilis i de tiberculosi, i la seva distribució en planta n'era anàloga –si bé aquells pavellons eren de dos pisos–. La planta del semisoterrani allotjava un laboratori (sota la rotonda) i sales per a vestuari i desinfecció a la part frontal; el cos principal estava dividit en tres espais separats per petits banys per al personal; i l'espai posterior es destinava a calefacció i a l'emmagatzematge de combustible.

El primer pis es distribuïa de forma similar a la resta de pavellons. Al davant, el vestíbul d'entrada deixava, a una banda, un bany i la sala de dia; i a l'altra, el despatx mèdic i la petita cuina. Del vestíbul es passava a la primara sala de malalts, amb capacitat per a vuit malalts. Un pas (entre els banys i una sala de neteja) comunicava amb la següent sala, també de vuit llits. Un segon pas (entre més banys) portava a la tercera i darrera sala, amb capacitat per a sis llits. Encara un altre espai de pas portava al cos posterior, que contenia tres sales d'aïllament, la sala del vigilant, les escales i l'ascensor.

Plantes dels pavellons d'un pis i tres sales.
(cliqueu)


Aquí sota trobareu el model d'un d'aquests pavellons de tifoideus d'un pis i tres sales, elaborat a partir dels pànols originals. Cliqueu-ne la imatge per a fer-lo girar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...