Cerca al bloc

20 de setembre del 2013

El pavelló d'obstetrícia

El pavelló d'obstetrícia en una representació
del projecte original
de Domènech i Montaner.
(cliqueu per a veure-ho més gran)
D'acord amb el projecte original de Domènech i Montaner, l'Hospital havia de comptar amb un pavelló específic d'obstetrícia. Aquest s'hauria situat a la part alta del recinte, rere el pavelló del pensionat i a prop del de ginecologia, a l'extrem occidental de la gran avinguda central que recorria el recinte en direcció est-oest. El seu emplaçament, per tant, era aproximadament simètric al dels pavellons de màquines. Aquest pavelló no s'arribà a construir mai, i al seu emplaçament actualment s'hi aixeca l'aparcament del Nou Hospital.

L'edifici estava pensat com dos pavellons diferents: el principal, d'infermeria pròpiament, i el menor, d'aïllament. Aquests s'unien a través de dues galeries obertes, que tancaven un petit pati entre els dos pavellons.

El bloc principal, la façana del qual s'orienta a l'est, comptava amb dos pisos i un semi-soterrani. Aquest, com en altres pavellons, es reservava per a allotjar dependències secundàries: laboratoris, vestidors i banys del personal, el sistema de calefacció i un espai per a l'emmagatzematge de combustible.

La planta baixa es dividia en tres àmbits diferents. Al centre, contigües a l'entrada des de l'exterior, s'hi trobaven una sala d'espera, una sala d'observació i, a la rotonda entre les dues entrades, la consulta mèdica. A la part posterior, un bany, una petita cuina i la caixa de l'escala i l'ascensor. A l'extrem sud, una sala de prepart de sis llits amb dependències annexes: bany, armari de neteja, sala de dia, i sales per a la germana infermera i la llevadora. A l'extrem nord, dues sales de part amb bany i una sala d'operacions oberta, amb una tribuna de grans finestrals per a assegurar-hi una bona il·luminació natural.

La planta alta estava igualment dividida en tres seccions. Al mig, les habitacions de les nodrisses, la llevadora i el practicant. Al costat sud, una sala de postpart de vuit llits, amb bany, sala de dia i espai de neteja. Al costat nord, sis habitacions individuals d'aïllament amb una sala de dia.

El pavelló menor, situat a l'oest del principal, era exclusivament d'aïllament. Comptava amb una sala d'aïllament de dos llits, i tres d'un llit. A més, disposava de sala de cures, bany amb banyera transportable, i una habitació per a la llevadora. Una escala comunicava amb el calorífer del soterrani.

Plantes del pavelló d'obstetrícia
(cliqueu)

Aquí sota us oferim el model del pavelló basat en els plànols originals de Domènech i Montaner. Clicant la imatge podreu rotar-lo per a veure'l des de tots els angles.

6 de setembre del 2013

Presentació de la revista Domenechiana

Portada de Domenechiana, núm. 1
(cliqueu per a veure-la més gran)
Aquest dissabte 14 de setembre a les 7 de la tarda, tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Canet de Mar la presentació del primer número de la revista Domenechiana, en el qual ha col·laborat la Pilar, co-autora d'aquest bloc. L'esdeveniment s'inscriu dins els actes de la 6a Fira Mercat Modernista de Canet.

En aquest primer número hi participen la historiadora Maite Carbonell, que ha elaborat un atles de l'obra arquitectònica de Domènech i Montaner; l'arxivera Pilar Salmerón, que parla sobre el llegat de Pau Gil i la construcció de l'Hospital de Sant Pau; l'historiador Carles Sàiz, que analitza l'edifici de l'Ateneu de Canet de Mar; l'historiador de l'art Antonio Sama, que es dedica a la seva arquitectura funerària; la restauradora de mobles Gemma Martí, que analitza el mobiliari familiar de l'arquitecte; l'escriptor Xavier Mas, que s'acosta a l'empremta de Domènech a Canet; i Jordi Soler i Sergi Alcalde, del Centre d'Estudis Canetencs, que presenten un estudi genealògic sobre la seva ascendència canetenca.

Domenechiana és editada pel Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM), entitat sense afany de lucre dedicada a aprofundir en la figura i l’obra de Lluís Domènech i Montaner en tots els seus vessants: arquitectura, però també humanitats, arts gràfiques, disseny, o estudis polítics. La revista, de periodicitat bianual, recollirà i difondrà els treballs d'investigació desenvolupats pel CEDIM, així com la recerca d'altres col·laboradors experts de perfil molt variat.

Esteu tots convidats a l'acte d'aquest dissabte!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...