31 de juliol del 2011

El Pavelló de Sant Leopold

Imatge de Sant Leopold que
corona la façana del pavelló.
El segon pavelló de l'ala de llevant (designat provisionalment com II-E), es construí entre el 1902 i el 1912 conjuntament amb els altres pavellons corresponents a l'Hospital de Sant Pau, i es dedicà a Sant Leopold en homenatge a Leopold Gil Llopart, parent de Pau Gil i un dels administradors de la construcció de l'Hospital de Sant Pau. Domènech i Montaner l'estructurà com un pavelló d'un pis i una sala, destinat a medicina general per a pacients masculins, situat entre el de Sant Salvador i el de Sant Rafael, davant del del Carme.

Simètric al pavelló del Carme, presenta idèntica cúpula a la rotonda, tant en la forma com en els motius de les teules d'escata, però se'n diferencia en la resta de cobertes i en la decoració escultòrica. D'aquesta en destaquem les imatges dels sants obra d'Eusebi Arnau: Sant Leopold i Sant Josep, que coronen el portal principal i el balcó de la façana posterior. Arnau retrata com Sant Leopold el mateix Leopold Gil Llopart, amic seu, i es diu que l'església que sosté, atribut habitual en les imatges d'aquest Sant, podria representar la torre del rellotge del Pavelló de l'Administració, per a recordar els maldecaps que li suposà la seva construcció com a administrador de les obres.


Aquest pavelló és dels que ha patit més modificacions a nivell extern, ja que se li adossà tot una ala nova al costat sud. El model que presentem recupera l'aspecte original sense afegits. Cliqueu-ne la imatge per a veure'l.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada