La Dona Morta. Picasso, 1903. (imatge enllaçada de WikiArt.org) |
El Corralet (Departament anatòmic) de l'Antic Hospital de la Santa Creu. (cliqueu per a veure-ho més gran) |
Entre 1900 i 1904, quan s'hi estableix finalment, havia fet tres viatges a la capital francesa. Fascinat per l'ambient bohemi que s'hi respirava, mostrava els seus treballs en cafès i salons de ball, i es deixava influenciar per la obra de Gauguin, Degas i Toulouse-Lautrec.
Carles Casagemas (1881-1901). |
La relació d'amistat entre Pablo Ruiz Picasso i la família Reventós es remunta a finals del segle XIX, durant l'estada del pintor a la Ciutat Comtal acabat d'arribar de la seva Màlaga natal. El pare, Isidre Reventós, era mestre d'obres i tenia l'art d'escriure. Havia participat activament a la Primera Renaixença Catalana de finals de segle i obtingué alguns premis importants als Jocs Florals. El seu fill gran, Ramon, heretà la vocació literària, derivada cap a l'humor, on va ser reconegut i destacat. Anava sovint amb el seu germà, el doctor Jacint “Cinto”, als 4 Gats, i altres tertúlies de l'època, on compartia paraules i amistat amb la majoria d'artistes i escriptors com Eugeni d'Ors, Casas, Gargallo, Nonell, Mir i Picasso. Malgrat la marxa del pintor a França, la mort d'en Ramon i la Guerra Civil, els vincles no van minvar, i les relacions d'afecte entre Picasso i la família van continuar.
Cinto Reventós, Pablo Picasso, Ramón Reventós, Vidal i Ventosa a Els 4 Gats. Apunt de Ricard Opisso. (cliqueu) |
Cinto Reventós no només va ser un dels metges mes populars i prestigiosos de Barcelona, sinó que també era un gran amic de les arts i estimava els artistes. Estudiant precoç, va acabar el batxillerat als quinze anys i la carrera de medicina al vint-i-un. Primer es dedicà a la ginecologia, i Picasso anava sovint a buscar-lo a Santa Creu, on era intern d'aquesta especialitat i li tocava quedar-se sovint de guàrdia. Després es decantà per la neuropsiquiatria, però finalment s'especialitzà en tisiologia. L'any 1930, traslladats tos els serveis de l'Antic Hospital al nou Recinte Modernista, va dirigir el servei de Tisiologia II (homes), situat a una ala del Pavelló de Sant Carles i Santa Francesca. Va morir a Barcelona el 14 de març de 1968, a l'edat de 85 anys.
El Dr. Reventós (al centre, amb les mans plegades) amb un grup de metges al terrat del Pavelló de Sant Sant Carles i Santa Francesca, 1954. (cliqueu) |
Gravat de Geneviève per al llibre homenatge a Cinto Reventós. |
El 1971, i per iniciativa dels doctors Josep Cornudella i Capdevila i Jacint Reventós i Conti, l'Hospital va començar a gestar un llibre sobre la seva història. Noms de la vida cultural i artística van col·laborar desinteressadament en la seva edició.
Els magnífics articles, gravats i fotografies van estar signats pel pintor Rafel Bataller; el fotògraf Francesc Català i Roca; el bisbe Josep Capmany, Administrador de la Institució; Enric Ripoll; Frederic Undina; Antoni Ma. Aragó; Joan Reglà; Joan Ainaud; Joan Bassegoda; Josep Danon; Antoni Cardoner; Josep Sanabre; Josep Tarín; Ramon Jordi; Andreu A. Artís; Agustí Duran i Sanpere; Ma. del Carmen Larrucea; F.P. Verrié; Cèsar Martinell; Oriol Bohigas; Agustí Pedro i Pons; Jaume Pi-Figueras; Carles Soler-Durall; Joaquim Fuster; Alber Oriol i Bosch; Josep Trueta; Antonio Oriol Anguera; i l'editor Gustau Gili i la seva empresa va ser el productor de l'obra.
L'home barbut. Gravat pel llibre de la història de l'Hospital. (cliqueu) |
Poc després l'Hospital proposà la creació d'una ala de pneumologia dedicada al doctor Cinto Reventós. Per a donar impuls a aquesta iniciativa es creà la Fundació Picasso-Reventós, recolzada pel propi pintor i per altres artistes com Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies i Josep Ma. Subirachs. Per aquest motiu el gener de 1973 Picasso va lliurar a Gustau Gili, membre de la Fundació, la petita obra pintada setanta anys enrere a l'Hospital de la Santa Creu, quan havia anat a buscar el seu amic Cinto. Aquest lliurament es va fer a la seva finca de Nôtre-Dame de Vie, a Mougins, on va morir tres mesos després.
Lliurament de La Dona Morta a Gustau Gili, 1973. (cliqueu) |
Al final la col·laboració entre l'Hospital i la Fundació no va produir els fruits que s'esperaven i les relacions es van trencar. Gràcies amb un acord amb l'Ajuntament de Barcelona, La Dona Morta fou cedida al Museu Picasso i la continuïtat de la Fundació va ser possible. El seu Patronat sempre ha estat format per personalitats de la vida cultural i de l'art, especialistes en medicina respiratòria i membres de les famílies Picasso i Reventós. Des de l'any 2004 té la seva seu a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
-
Vegeu també:
El corralet de l'antic hospital de la Santa Creu, per Enric H. March, al seu bloc Bereshit
Vegeu també:
El corralet de l'antic hospital de la Santa Creu, per Enric H. March, al seu bloc Bereshit
Magnífic apunt, Pilar, que comença on acaba el meu sobre el Corralet:
ResponEliminahttp://enarchenhologos.blogspot.com.es/2013/02/el-corralet-de-lantic-hospital-de-la.html
Així que, ara mateix hi afegiré un vincle perquè els meus lector puguin llegir-lo.
M'ha encantat aquesta historia, gracies Enric una vegada mes, per haver fet possible poder llegir-la.
ResponEliminaRosa, al blog de Pilar Salmerón i del Miquel Terreu hi trobaràs grans articles, no només relacionats amb la història de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, sinó el relat de tantes i tantes històries relacionades amb Barcelona i aquesta institució de més de 600 anys d'antiguitat.
Elimina