Cerca al bloc

21 de novembre de 2014

La capella mortuòria

La capella mortuòria en un detall de la perspectiva
del projecte modernista
de Domènech i Montaner.
(cliqueu per a veure-ho més gran)
D'acord amb el projecte original dels hospitals reunits, el recinte de la Santa Creu i de Sant Pau també comptava amb una capella mortuòria per als serveis de vetlla dels difunts que traspassaven a l'Hospital. Domènech i Montaner en va preveure la seva ubicació a l'angle nord del complex hospitalari dels Hospitals de la Santa Creu i de Sant Pau, a l'altre extrem de l'entrada principal.

Situat a la cantonada dels carrers de Sant Quintí i de Mas Casanovas, aquest pavelló consisteix en la capella mortuòria pròpiament, flanquejada per dos cossos annexos. Aquests tres elements es disposen de manera que abracen una petita plaça d'accés al xamfrà. Aquesta placeta, rèplica reduïda de la del Pavelló de l'Administració, estava pensada per a l'entrada i sortida dels carruatges fúnebres.

La capella tenia planta circular, de 10,6 metres de diàmetre, i estava coronada amb una cúpula. La seva entrada principal estava enfocada vers la placeta del xamfrà, i flanquejada per dues galeries cobertes que comunicaven amb sengles locals rectangulars, que allotjaven respectivament la sagristia i una sala de porteria i guàrdia. Aquests petits edificis, així com les galeries de comunicació, anaven cobertes a dues aigües. La comunicació amb la resta de pavellons es feia per l'exterior, excepte per una galeria subterrània que l'uneix amb el pavelló d'autòpsies per a facilitar el trasllat dels finats. A aquesta galeria s'hi accedia per un ascensor situat a la zona de pas entre el local de guàrdia i la capella, amb accés directe a aquesta.

Planta de la capella mortuòria, a partir dels plànols
originals de Domènech i Montaner.
(cliqueu)

Vista des de fora, la capella es presentaria com un cos poligonal de dotze cares cobert amb una cúpula circular. A cada cara hi trobem unes finestres biforades, que s'alternen amb uns característics contraforts suportats per columnes inclinades a les arestes. Aquesta seqüència només s'interromp a les portes que s'obren a les galeries de comunicació amb els annexos, i a l'entrada principal, que ocupa l'espai de dues cares i presenta una monumental portalada abotzinada i un baix relleu al timpà. La seva cúpula estaria recoberta de teula ceràmica en escata, medallons decorats amb mosaic i un coronament de pedra com a sortida de ventilació; en definitiva molt similar a les cobertes de les rotondes dels pavellons de la Mercè o de Sant Rafael.

L'interior de la capella era un espai diàfan sense compartimentar. Destacaven les columnes exemptes que resseguien el perímetre de la capella tot sostenint els arcs de les obertures, i d'on també arrencaven els nervis de la cúpula. Aquests s'entrellaçaven tot dibuixant una estrella de sis puntes a la coberta, que presumiblement hauria estat decorada amb mosaic o rajola ceràmica.

Secció de la capella mortuòria segons el plànol original de Domènech,
acolorida segons pròpia interpretació dels materials i la decoració.
(cliqueu)

A sota veureu el model del conjunt de capella i annexos previst per Lluís Domènech i Montaner. Si en cliqueu la imatge, el podreu moure i fer girar per a observar-lo des de tots els angles.


5 comentaris:

  1. Hola, Pilar.

    Tu que vius l'actualitat de l'Hospital, ¿saps si enderrocaran algun dia el pavelló de Sant Antoni, tal com es preveia al projecte inicial, o és una idea que ja s'han deixat córrer? Trobo que aquell projecte, amb un bulevard interior ajardinat que separava el recinte modernista del nou hospital, era molt atractiu, i que aquest pavelló és una mola que desmereix el conjunt arquitectònic. Però ja se sap, la crisi...

    Gràcies i us felicito pel blog. I Bon Any!

    David

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut David,

      No tenim cap notícia que el pavelló hagi de ser enderrocat. Es més, en l’actualitat s’està habilitant per acollir departaments administratius de l’Hospital.

      Gràcies per les teves felicitacions. Et desitgem un molt bon any!

      Pilar i Miquel

      Elimina
  2. Però en el projecte inicial si que s'enderrocava, oi? Per permetre el bulevard que travessava en diagonal des de Cartagena fins a Sant Quintí i separava la part modernista del nou hospital. Així ho vaig veure publicat fa anys, almenys.

    David

    ResponElimina
  3. El projecte finalment no es va materialitzar en la forma del projecte, jo hi havia estat i pel que recordo i l'edifici central era allargat i els morts estaven esposats als costats. La meva àvia quan va morir va ser exposada en aquest pavelló i era tètric de veritat, pel que sembla agradava tan poc que no se'n conserven fotos, no n'he trobat pas cap.

    Salutacions, feu un bon treball.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Carme.
      Tal com dius, el projecte no es materialitzà, sinó que anys més tard DOmènech i Roura projectà al mateix lloc el pavelló de la Resurrecció, que unia les funcions de capella mortuòria i de sala d'autòpsies. Properament també tenim pevist dedicar-li una entrada...
      Salutacions, i gràcies!

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...