Cerca al bloc

20 de setembre de 2013

El pavelló d'obstetrícia

El pavelló d'obstetrícia en una representació
del projecte original
de Domènech i Montaner.
(cliqueu per a veure-ho més gran)
D'acord amb el projecte original de Domènech i Montaner, l'Hospital havia de comptar amb un pavelló específic d'obstetrícia. Aquest s'hauria situat a la part alta del recinte, rere el pavelló del pensionat i a prop del de ginecologia, a l'extrem occidental de la gran avinguda central que recorria el recinte en direcció est-oest. El seu emplaçament, per tant, era aproximadament simètric al dels pavellons de màquines. Aquest pavelló no s'arribà a construir mai, i al seu emplaçament actualment s'hi aixeca l'aparcament del Nou Hospital.

L'edifici estava pensat com dos pavellons diferents: el principal, d'infermeria pròpiament, i el menor, d'aïllament. Aquests s'unien a través de dues galeries obertes, que tancaven un petit pati entre els dos pavellons.

El bloc principal, la façana del qual s'orienta a l'est, comptava amb dos pisos i un semi-soterrani. Aquest, com en altres pavellons, es reservava per a allotjar dependències secundàries: laboratoris, vestidors i banys del personal, el sistema de calefacció i un espai per a l'emmagatzematge de combustible.

La planta baixa es dividia en tres àmbits diferents. Al centre, contigües a l'entrada des de l'exterior, s'hi trobaven una sala d'espera, una sala d'observació i, a la rotonda entre les dues entrades, la consulta mèdica. A la part posterior, un bany, una petita cuina i la caixa de l'escala i l'ascensor. A l'extrem sud, una sala de prepart de sis llits amb dependències annexes: bany, armari de neteja, sala de dia, i sales per a la germana infermera i la llevadora. A l'extrem nord, dues sales de part amb bany i una sala d'operacions oberta, amb una tribuna de grans finestrals per a assegurar-hi una bona il·luminació natural.

La planta alta estava igualment dividida en tres seccions. Al mig, les habitacions de les nodrisses, la llevadora i el practicant. Al costat sud, una sala de postpart de vuit llits, amb bany, sala de dia i espai de neteja. Al costat nord, sis habitacions individuals d'aïllament amb una sala de dia.

El pavelló menor, situat a l'oest del principal, era exclusivament d'aïllament. Comptava amb una sala d'aïllament de dos llits, i tres d'un llit. A més, disposava de sala de cures, bany amb banyera transportable, i una habitació per a la llevadora. Una escala comunicava amb el calorífer del soterrani.

Plantes del pavelló d'obstetrícia
(cliqueu)

Aquí sota us oferim el model del pavelló basat en els plànols originals de Domènech i Montaner. Clicant la imatge podreu rotar-lo per a veure'l des de tots els angles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...