Cerca al bloc

24 de maig de 2013

El pavelló del pensionat

Vista del pensionat en una representació
del projecte inicial de recinte hospitalari
.
(cliqueu per a veure-ho més gran)
A la cantonada més occidental del recinte de l'Hospital, formada pels actuals carrers del Mas Casanovas i de Cartagena, Domènech i Montaner hi projectà un elegant edifici per a allotjar-hi els malalts pensionistes. En abandonar-se el projecte original de 1902-1905, aquest pavelló no s'arribà a edificar mai. Fins a la construcció del Nou Hospital, aquest espai l'ocupà un heliport.

Com altres pavellons perimetrals, el pensionat es projectà en un extrem del recinte, amb façana al carrer, per a permetre-hi l'accés directe sense contacte amb els altres malalts. L'edifici constava de tres plantes i un soterrani, però la forta pendent del terreny feia que pel nord-oest la planta baixa quedés soterrada, mentre que pel sud-est el soterrani arribava a nivell de terra. De fet, el soterrani només ocupava aquesta banda, i a la resta només hi havia els braços de la galeria subterrània que connectaven l'edifici amb la resta del recinte.

A la memòria del projecte original no s'hi especifica la distribució de les estances, però sí s'hi diu que l'edifici es dividiria en quatre seccions: homes i dones; infecciosos i no infecciosos. Les habitacions, de diverses categories, comptaven amb bany i, algunes, amb sala annexa. A més comptava amb cuines, menjadors, sales de reunió i sales de vigilància, i havia de disposar de dos ascensors.

Distribució de les diverses plantes del pensionat.
(cliqueu)

Tots els pisos estaven distribuïts de manera similar. Al cos central, estret i allargassat, s'hi trobaven algunes estances situades a la part posterior de l'edifici, vers l'interior del recinte, i accessibles des del passadís que conduïa als blocs dels extrems. Aquests blocs, més amples, tenien habitacions als dos costats d'un distribuïdor i, al fons, les escales situades entre una sala de reunions i un menjador, aquest en l'interior d'una torre que era circular al nord-oest i quadrada al sud-est. A l'últim pis aquest distribuïdor estava cobert amb una estructura de vidre similar a la del dispensari. La resta de cobertes eren a dues aigües, i les torres culminaven en coronaments d'inspiració neogòtica molt característics.

Les torres del pensionat, a partir dels plànols originals.
(cliqueu)

A sota us presentem el model del pavelló segons el projecte de Domènech i Montaner. Si cliqueu la imatge es podreu explorar des de tots els angles.

1 comentari:

  1. Att. Sr. Miquel Terreu

    Em poso en contacte en representació de l’empresa Qestudi 29 assessorament tècnic S.L., empresa participant (com a Direcció Executiva d’Obres), en varies actuacions a l’antic Hospital Sant Pau, en concret en la Rehabilitació i Restauració de façanes de l’edifici d’Administració, així com del Pavelló de la Mercè.

    Estem preparant un vídeo promocional de les nostres obres més emblemàtiques de conservació de patrimoni, i voldríem saber si les fotografies del blog son d’us lliure.

    En cas de no ser així, voldríem que ens informessin en referència a les limitacions d’ús, drets d’autor, ressenyes a col.locar al vídeo, possibles despeses, a qui adreçar-nos, etc.

    Gràcies.
    David Ortega

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...