Cerca al bloc

28 de juny del 2011

El Pavelló de la Puríssima

El pavelló dedicat a la Immaculada Concepció, o Puríssima, és el primer dels situats a l'oest de l'avinguda central del recinte, entre el pavelló de Santa Apol·lònia i el del Carme, davant del de Sant Salvador. Codificat inicialment com I-O (primer pavelló de l'ala oest), es va construir conjuntament amb nou pavellons més en la primera fase de construcció de l'Hospital de Sant Pau entre el 1902 i el 1912, sota la direcció de Lluís Domènech i Montaner. Originàriament es destinà a cirurgia d'especialitats per a dones.

Aquest pavelló segueix el seu projecte de pavellons de cirurgia d'un pis i una sala. En aquest model genèric, l'edifici consta d'una sala llarga d'infermeria amb capacitat per a 28 llits, coberta per un teulat a dues aigües. Pel seu extrem posterior s'uneix a un volum de coberta plana que alberga les sales d'aïllament, i per davant a un altre cos amb els banys i l'oficina mèdica. A la façana principal d'aquest volum s'hi adossen a cada banda la torre d'aigua i la rotonda que alberga la sala de dia. El pis inferior, semi-soterrat, estava destinat a serveis (calefacció, ventilació), comptava amb un laboratori sota la sala de dia, i es comunicava per túnnels amb la resta de pavellons de l'Hospital. Als pavellons de l'ala oest, on el pendent del terreny  deixa aquest pis soterrat del tot, es van projectar sengles fossats a les façanes laterals per a permetre-hi l'entrada de llum.

Als plànols originals s'aprecia com l'orografia del terreny
soterra del tot el pis inferior en els pavellons de l'ala oest 

Fossat d'un dels pavellons
de l'ala oest
Sis son els pavellons que es basen en aquest mateix disseny: el de la Puríssima, el del Carme i el de la Mercè (femenins, a l'ala oest); i els seus respectius simètrics de Sant Salvador, Sant Leopold i Sant Rafael (masculins, a l'ala est). Tot i així, Domènech i Montaner va preveure que cap pavelló fos idèntic, i cadascun es diferencia pels seus detalls decoratius, els més vistosos dels quals són el dibuix de les teules ceràmiques en teulades i cúpules, les rotondes i la decoració escultòrica dels portals.

L'entrada principal dels pavellons de cirurgia està coronada pel sant a què estan dedicats; en el cas del de la Puríssima, hi trobem una imatge de la Immaculada Concepció sota una fornícula i flanquejada per dos àngels, mentre que l'entrada posterior està presidida per una imatge de Santa Margarida, abdues obra d'Eusebi Arnau, com la resta de decoració escultòrica. La cúpula de la rotonda està decorada amb creus de Malta, i les baranes dels terrats amb una successió de lletres G, per Pau Gil. La P i la G són elements decoratius recurrents a tot el recinte, i les trobem també, per exemple, en la decoració ceràmica de les torres d'aigua.


Aquest pavelló és dels que s'han vist menys modificats per actuacions modernes, com a mínim a l'exterior, i l'aspecte que presenta actualment s'ajusta força al seu aspecte original, que hem reconstruït en aquest model que us presentem, i que podeu observar des de tots els angles clicant la imatge de sobre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...