Cerca al bloc

25 de maig de 2011

Els Pavellons d'Observació

En el seu projecte d'hospital, Lluís Domènech i Montaner va preveure dos pavellons per a observació dels casos entrants i tractament en cas de risc de contagi. Aquests, situats al costat dels accessos laterals al recinte, a banda i banda rere el Pavelló de l'Administració, serien el de Sant Jordi per a la recepció d'homes, al flanc est, i el de Santa Apol·lònia per a dones, al flanc oest.



El cos principal dels pavellons allotjava quatres sales individuals a les quals s'accedia des d'una galeria oberta. Els cossos laterals, que sobresortien de l'anterior, allotjaven respectivament una cuineta més la sala de la germana hospitalària, i un bany més espai per als estris de neteja.

La seva construcció es dugué a terme simultàniament amb altres pavellons de l'Hospital de Sant Pau, després de que les tasques de moviment de terres s'allarguessin des del 1902 fins el 1904. Aquesta construcció conjunta començà el març del 1905, i es conclogué el desembre del 1912.

Projecte original per a Santa Apol·lònia.
(cliqueu per a veure'l més gran)
Tot i així, l'aspecte que presenten actualment aquests dos pavellons, fins i tot després de la intensa restauració i recuperació del recinte modernista, i que hem recollit en aquests models, no es correspon amb el disseny original, sinó amb les modificacions de què foren objecte entre 1956 i 1957, i que suposaren l'afegit de l'espai sota la coberta plana. Aquestes modificacions respectaren en general l'estètica i l'estructura original, però no foren simultànies. Això explica que es trenqui la simetria entre els pavellons, i que on en un d'ells només hi ha dues finestres, a l'altre hi apareix, a més, una porta. Fixeu-vos-hi!


Vegeu també:
De Sant Josep Oriol a Sant Jordi, i de Santa Madrona a Santa Apol·lònia: els Pavellons d'Observació

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...